Khutbah Jum'at : PESAN UNTUK PARA CALON KADES

Khutbah Jum'at : PESAN UNTUK PARA CALON KADES

Admin
Jumat, 06 Februari 2015

 
الحمد لله, الذي بِنِعْمَتِهِ تَتِمُّ الصالحاتُ, الصلاة والسلام على نبينا وحبيبنا محمد, الذي أَنْزَلَ الله عليه الأياتِ البَيِّنَاتِ, وعلى آله وصحبه ومَنِ اتَّبَعَهُ إلى آخر الساعات,
امّا بعد, فيا أيها الناس, اتقوا الله وأطيعوه. واعلموا ان كلا منكم راع مسؤول عن رعيته. وأن الرعاية امانة الله لكم , فلا تغفلوا عن تلك الأمانة. فإنكم عنها مسؤولون.

          Hadirin kaum muslimin jamaah shalat Jumat ingkang dimuliakan Allah.
Wonten ing kesempatan meniko, kulo ngajak dumateng awak kulo piyambak serto sedoyo jamaah, monggo sami ningkataken kualitas taqwa dumateng Gusti Allah SWT. Pramilo monggo sekedap kito ninggalaken aktifitas duniawi kangge nggate-aken urusan akhirat kanthi tafakkur nopo ingkang kedah kito lampahi lan kados pundi caranipun nglampahi.
Dinten2 meniko dusun kito milahi ngayahi pendamelan ageng. Inggih meniko proses pemilihan pemimpin, ingkang sak meniko nembe wekdalipun pendaftaran calon kepala desa. Wonten perkawis ingkang penting kedah dipun mangertosi masyarakat, utaminipun pihak2 ingkang kepingin nderek daftar. Inggih meniko :
1.   Niat.
عن عُمَرَ بْن الْخَطَّابِ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ يَقُولُ سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ إِنَّمَا الْأَعْمَالُ بِالنِّيَّاتِ وَإِنَّمَا لِكُلِّ امْرِئٍ مَا نَوَى فَمَنْ كَانَتْ هِجْرَتُهُ إِلَى اللَّهِ وَرَسُولِهِ فَهِجْرَتُهُ إِلَى اللَّهِ وَرَسُولِهِ وَمَنْ كَانَتْ هِجْرَتُهُ لِدُنْيَا يُصِيبُهَا أَوْ امْرَأَةٍ يَتَزَوَّجُهَا فَهِجْرَتُهُ إِلَى مَا هَاجَرَ إِلَيْهِ. رواه البخاري و مسلم.
Saking Amirul Mukminin, Umar Ibnul-Khattab Radhiyallahu Anhu dawuh: Kulo mireng Rasulullah Shallahu Alaihi Wassalam dawuh: “Sedoyo amal perbuatan meniko kedah ngangge niat. Sedoyo tiyang meniko bade pikantuk menopo ingkang dipun niataken. Sinte ingkang hijrah keranten Gusti Allah lan Rasul, milo hijrahipun nggih keranten Allah lan Rasul. Ananging, sinten mawon ingkang hijrahipun keranten donyo ingkang bade dipun gayuh utawi kenyo ingkah bade dipun nikahi, milo tiyang meniko hijrahipun ugi keranten perkawis-perkawis kolo wau”.
Pramilo menawi panjenengan ngersaaken daftar dados calon Kepala Desa, monggo dipun toto niatipun kanthi leres kangge ndamel kemaslahatan wargo dusun Pekalongan sedoyo. Mboten mung kangge nggayuh kedudukan nopo malih keuntungan pribadi.
2.   Mangertosi permasalahan ingkang wonten in dusun Pekalongan lan nyiapaken kemampuan kepemimpinan kangge ngatasi permasalahan.
Kangge ndamel kemaslahatan wargo Pekalongan meniko panjenengan kedah mangertosi lan paham sedoyo permasalahan nopo ingkang wonten ing masyarakat. Sak lajengipun panjenengan kedah yakin nggadahi kemampuan kepemimpinan lan keteladanan, supados sedoyo pihak saget nampi lan guyub ndukung program-program ingkang panjenengan damel.
Panjenengan kedah nggadahi ilmu ingkang wiyar artosipun, setunggal pemimpin kedah nggadahi kompetensi ingkang cekap kangge nglaksanani kepemimpinanipun, supados piyambake saget ngenali kawontenan rakyatipun lan sukses mbangun kesejahteraan kangge sedoyo rakyatipun. Di samping meniko kedah nggadahi kepribadian lan integritas ingkang sahe sehinggo piyambake leres-leres saget dipercados (amanah) naliko ngugemi kekuasaan.
Panjenengan ugi kedah nggadahi kemampuan ingkang kiat kangge nglaksanani tugas-tugas kepemimpinan, artosipun piyambake kedah nggadahi jaringan ingkang cekap, dukungan ingkang kiat, kemampuan kangge nglaksanani tugas lan tanggungjawabipun sarto kemampuan kangge ngatasi masalah ingkang muncul dados kendala pelaksanaan tugasipun.
Menawi kekalih perkawis meniko boten panjenengan gadahi, mustahil penjenengan bade saget mimpin dusun Pekalongan.
Gusti Rasulullah SAW telah bersabda :
إذا وسد الأمر إلى غير أهله فانتظر السـاعة
Ketika amanat itu diserahkan kepada yang bukan ahlinya maka tunggulah saat kehancuran

إذا ضُيِّعَتِ الأمانة فانتظر السـاعة
Ketika amanat itu disia-siakan maka tunggulah saat kehancuran
3.   Njogo kerukukan lan pasederekan.
Ingkang wigati malih, kito sedoyo kedah saget njagi kerukunan dan pasederekan ingkang sak meniko sampun terbangun kanti sahe. Ampun ngantos wargo Pekalongan dados congkrah mung goro2 pilkades. Nisto sanget.

Akhiripun, monggo kito ndedongo mugi-mugi wargo Pekalongan saget kasil milih pemimpin ingkang paling sahe lan leres-leres ngemban amanat rakyat. Mugi-mugi wargo Pekalongan niki saget luput saking moro boyo lan sedoyo bentuk pasulayan.. Amin Ya Robbal ‘Alamin.

 جَعَلَنَا اللهُ وَإِيَّاكُمْ مِنَ الْمُؤْمِنِيْنَ الْكَامِلِيْنَ الْمُؤَدِّيْنَ لِوَاجِبَاتِهِمُ الْمُخْلِصِيْنَ.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم.
قُلِ اللَّهُمَّ مَالِكَ الْمُلْكِ تُؤْتِي الْمُلْكَ مَنْ تَشَاءُ وَتَنْزِعُ الْمُلْكَ مِمَّنْ تَشَاءُ وَتُعِزُّ مَنْ تَشَاءُ وَتُذِلُّ مَنْ تَشَاءُ بِيَدِكَ الْخَيْرُ إِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ (26  آل عمران
        بارك الله لي ولكم في القرآن العظيم و نفعني وإياكم بما فيه من الأيات والذكر الحكيم. و تقبلَ مني ومنكم تلاوته إنه هو السميع العليم. واستغفروه إنه هو الغفور الرحيم
 


Oleh : Ah. Adib Al Arif